Regisztráció Belépés Kosár: 0 db termék
kézműves, ékszer, alapanyag, gyöngy, festék, szerszám, tanfolyam, textil, csináld magad leírás, webshop, e-shop, webáruház, online shop, bolt, Alkotók boltja

Sajtószoba

Saját kézzel, szívvel-lélekkel
Biztonságot és ihletet ad a család az alkotó apukának

Biztonságot és ihletet ad a család az alkotó apukának

Bár a Meskán a hölgyek számbeli fölényben vannak mind alkotói, mind vásárlói oldalon, a kézművesportál számos kitűnő férfi mesterrel bír. A kézműves mesterségek egy jó része régen hagyományosan férfitevékenységnek számítottak és apáról fiúra szálltak, így a kreatív apai kéznek és elmének a mai kézműves és iparművész kultúra nagyon sokat köszönhet.

A mai kor leginkább férfiakat sújtó népbetegsége, a kóros stressz szorításából az alkotó tevékenység egy lehetséges kiút – az alkotás önmegvalósítás, az én kiteljesedése, mely segít hidat verni a mindennapok kötelességei és a kreativitás között. Az alkotás végső soron egyfajta családterápia is, hiszen egy gyűrött és hajszolt apa, férj, társ csak „félgőzzel” venne részt a család életében, és így talán sok bensőséges pillanatból kimaradna. Az alkotó apuka számára a gyermek és a család egy folyton buzgó, kiapadhatatlan ihletforrás, mely újratermeli az alkotáshoz szükséges kreatív energiákat. Mindent összevetve, az alkotó apukák szerencsés flótások: világuk teljessége az általuk formált kézműves tárgyakban is tetten érhető.

Június harmadik vasárnapján, mely idén június 16-ra esik, az édesapák előtt tisztelgünk. A Meskán a család férfitagjai számára rengeteg igényes, különböző stílusú ajándék található, mellyel az apák napja emlékezetessé tehető! Biztosak lehetünk benne, hogy apa, nagypapa, vagy a (leendő) kispapa féltő szeretettel fogja őrizni a Meskáról vásárolt tárgyat.

A humoros és humánus nemesfém-ékszereiről ismert Varabint (www.varabin.meska.hu) saját bevallása szerint három gyermeke teszi különösen termékeny alkotóvá: „Annyi örömteli percet és jó pillanatot ad a gyermekeim jelenléte, hogy igazán ők ihletik az ékszereimet. Ha minden zseniális ötletüket volna időm és tehetségem megvalósítani, akkor valószínűleg én lennék az Univerzum legtermékenyebb aranyművese.” Az apaságot pedig így összegzi: „Apának lenni könnyű és mókás: imádok esténként Lego darabba lépni mezítláb. Kimondhatatlan élvezet tésztaszűrőre, szemetesfedőre,  konzervezdobozra és hugicára hangszerelt kantátát hallgatni, de a legmeghatóbb az, amikor a jóindulattal, titkon előkészített és az ágyamba hozott tejeskávém valóban az ágyamban és a fülemben landol. Nálunk minden nap apák napja van!”

Az iparművészet és a képzőművészet határmezsgyéjén megszülető agyagtárgyaival Rudolf (www.rudolf.meska.hu) igazi kuriózum a Meskán – nem mellesleg 1+3 gyermek apja. A családja iránt a mély szeretet mellett múlhatatlan hálát is érez: „Az ihlet kegyetlen zsarnok: ha kíméletlenül hatalmába kerít, addig nem csillapodik, míg el nem készül valami új, ami mégis ismerős, valami teljes, ami egy nagyobb egésznek a része, valami titokzatos s mégis nyilvánvaló, valami egyszeri, ami önmagán túlmutat. Sajnos a családom ezt bizonyára megsínyli olykor a mindennapokban, és hálával tartozom, hogy mindig tolerálják a lázas alkotási rohamaimat. Támogatnak, ösztönöznek őszinte véleményükkel, segítenek ötleteikkel, vagy akár az adás-vétel lebonyolításában, az alapanyag-beszerzésben. Ők az egyetlenek a világban, akikre mindig számíthatok, bármiről is legyen szó, akiktől újra és újra erőt kapok, hogy ne veszítsem el a hitem, s ne hagyjam abba az alkotást!”

Fehercsaba (www.fehercsaba.meska.hu) sokoldalú alkotó, akit egyedi stílusú ötvös-remekei tettek közkedveltté a Meskán. Műhelyében gyakran három gyermeke is sürgölődik, mintegy kisinasként. „Sokszor kérdezik az ismerősök, hogy ők is ötvösök lesznek-e? Nem valószínű, de nem is ez a célom akkor, amikor szerszámot adok a kezükbe. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy a vágyaik és a lehetőségeik közötti szakadékot önerőből tanulják meg áthidalni. Vagy csökkentik a vágyaikat reális célkitűzéssel, vagy növelik a lehetőségeiket gyakorlással, a problémák kreatív megoldásával – ez bizony a felnőtteknek is nehezére esik. Mindenesetre roppant büszke voltam, amikor a tízéves fiam az általa készített ékszerek árából vette meg a hőn áhított telefont! Sokan gondolják azt, hogy kímélik csemetéjüket, mikor megfosztják őket a munka örömétől. A legkisebb kisinasom viszont nem is olyan rég így fogalmazott: apu, én már úgy várom, hogy nekem is úgy köszönjön valaki: szia, jó munkát!”

A cikkhez tartozó illusztráción látható alkotás Fehercsaba műve.

Meska.hu – a magyar kézművesek piactere

A Meska.hu 2008 óta a kézművesek online piactere. Az oldalon 3600 alkotó kínálja kézzel készített, egyedi termékeit. A „meskázók” tábora napról-napra nő. A piactérre látogatók száma meghaladja a havi 650 ezret. A Meskát két kézműves, Porst Réka és Hídvégi Borbála alapította azzal a céllal, hogy népszerűsítse az alkotókat, munkájukat és találkozóhelyet teremtsen azokkal, akik kedvelik a kézzel készült, egyedi tárgyakat. Az alkotók munkájának támogatására az alapítók 2011-ben elindították az Alkotókboltja.hu-t is, ahol a kézművességhez kapcsolódó alapanyagok, kellékek, szerszámok, szabásminták cserélnek gazdát.

Felhasználási feltételek | Rólunk | Sajtószoba | Kapcsolat | Kézművesprogramok | Elállási feltetelek | © 2008 MESKA.HU Kft.